15. 6. 2019.

Štimer







Od kako me je, još onomad, pre sigurno dvadesetak godina, jedan zgodni klavir-štimer optužio za tendenciozno i maliciozno sušenje mog donjeg veša na improvizovanom štriku u mom rođenom kupatilu, ostala mi večna nedoumica:

"Kud sa njim?!"


Naime, pomenuti gospodin je mnogo kasnije, uz neku kafu, bezobrazno tvrdio da je ona taj dan, namerno taj veš natakla da se suši, jer je znala da će on taj dan dolaziti. Uostalom, imala je zakazan termin, tvrdio je!


A nisam, živi mi vi! 


Subotom uvek perem veš. Što onaj u mašini, što na ruke. Taj mi je jedini slobodan dan u nedelji kad se tome posvetim. A tako su još i moje babe radile, ako ćemo pravo. I kad sve završim, kud sa čipkanim korsetima, kombinezonima, tanga gaćicama?! Ne zaboravite, radnja se dešava početkom 21-og veka, dok je gazdarica bila još mlada i zategnuta k'o praćka, što bi rekli. Danas sličnih problema ima sve manje, jer one bele, pamučne, do pupka, ne izazivaju nikakvu polemiku među komšijama i sasvim su prikladne za sušenje u javnosti. Čak i kada se pojavljuju u drugim, izazovnijim bojama.


Tako je taj dan bilo. 

Jes' on bio zgodan, i fakat sam ja znala da imam zakazano, i da će se tu sigurno popiti i kafa, da 'l pre ili posle štimovanja, sve zavisi... Ali, nekud sam sa vešom morala, a, uostalom, kako sam ja mogla znati da će on baš ulaziti u kupatilo? No, radi sa alatom, trebalo je znati da će ruke prati, verovatno pre kafe, a posle štimovanja...
E, jebi ga! Ne mogu ja vazda o svima i svemu misliti i celom svetu ugoditi?! A i briga me šta će štimer misliti! Imam briga preko glave, od podstanarske kirije do puknute čivije na dirki E, baš na oktavi koja se najviše koristi zbog koje pomenuti i dolazi, a znam da za novu treba 50 evra, dete svira, u muzičku ide... O čipkanim gaćama mi nije!
Jesam, kad je on već uveliko završio sa klavirom, popio kafu, proćaskao sa mnom i otišao, ušla u kupatilo i ugledavši taj sporni veš, šeretski se nasmejala pomislivši:

- E, baš nek' si ga video, ko te jebe!

Jer, znate, on je bio od one vrste što trče bezglavo za suknjom, ali kad je ozbiljna gazdarica u pitanju, odmaknu se, zauzmu obrambeni gard, pritom vas bezočno i kurvanjski zavodeći svakim svojim gestom, rečju il' pokretom. Inače, pizda u horoskopu, oženjen, 3 švalerke.
Istina je, što jes'-jes, odlično je štimovao, nije skupo naplaćivao, dolazio tačno na vreme, čak i za vanredne intervencije, al' distancu nikad nije prelazio, oprezan kao sa onim nežnim žicama, što ih je netom pre milovao. Neuhvatljiv, mamu mu jebem! 

- Ha, usr'o si se! Ovu čiviju ne mo'š tako lako naštimati i dovesti je na pravi ton!

Zato sam baš volela što je taj veš zatekao, i imao priliku da malo razmisli o prilici koju propušta, Možda je ta njegova, kasnije izgovorena tvrdnja bila i istinita. Možda sam, zaista, bila nevaljala...

Naravno, kao i sve njemu slične, brzo sam ga zaboravila. Klavir je zamenjen novim 'Hammond'-om, reke su tekle, vetrovi su duvali, godine prolazile.

Prljavi je uvek sakriven, al' nedoumica gde skriti svoj čist, mokar i mirisav veš, ostade. 




photo credit: private















6 коментара: