Napravite
od dva krompirska, ona crvena džaka, mrežu za hvatanje ribe. Inače su odlični
za ribanje tepiha, ali sve stvari na kampovanju, dobijaju sasvim nove upotrebne
vrednosti. Ako ste, naravno, dovoljno ludi da im razne namene isprobate.
Ja
jesam, jer sinoć ne samo da sam uhvatila ovu štuku, nego sam one dve šamotne
cigle, koje inače koristim za ognjište,
onako vrele očistila od pepela, stavila na dasku /na kojoj danju seckam
luk/, unela u šator pre spavanja i dobila sasvim solidnu grejalicu, koja mi je
baš ovih dana nedostajala...
Elem,
štuka!
Čekam
ja nju, evo već više od mesec dana od kako sam se ovde zabola, istražujući ono
malo antropologije što o njoj znam - Kako preživeti bez mnogih savremenih
tekovina, a ostati zdrav. Tablet i vaj faj su krasne stvarčice, ali vam u borbi
sa prirodom ne znače, ne mnogo, nego skoro ništa...
O
štuki sam počela.
Odmah
ja nju sinoć na tri dela isečem i izmariniram. Ulje, limun, belo vino, so,
biber, lovor... Sva srećna što sam je se najzad dočepala, spakujem je u plastičnu
kutiju, dobro sve protresem da se poveže, na hladnu zemlju... Do jutros!
"Bićeš
ti meni reš pečena!"
Pošto
štuka ne može da preživi bez krompir salate, treba više žara, jer krompir se
peče istovremeno dok i riba. Samo kraće... Dobro operete krompir, osušite ga na
suncu, namažete nežno svinjskom mašću, i upakujete u alu foliju. Bez masti na kampovanje ne idete, jer je
odlična za podmazivanje orudja, oružja, suncobrana, rešetki za roštilj i
slično... Kutiju sa ribom, takodje stavite na sunce, a ne je onako ledenu
baciti na vrelu rešetku. Prosto, ne
šokira se. Dimiti ribu na slabom žaru, više sati. Krompir bockati i proveriti
da li je mekan. Izvadite ga iz žara, oljuštite,
naseckate... Recept za krompir salatu, svakako već znate.
Ribu
pažljivo okrećete, sve vreme premazujući je preostalom marinadom. Za dimljenje
može ćumur, bagrem... Dodala sam i borove šišarke, što sam onomad skupljala oko kafane "Kod
šumara", u povratku sa zlatiborskog seminara. Ljuska od luka obavezno, i
sve limunove iz marinade. Nek se dimi na onome u čemu je i marinirana. Srećna
štuka je mnogo ukusnija. Za sam kraj,
obe strane pospite mlevenom morskom solju, i napravite koricu. Odlična
receptura, mame mi!
Ma, zajebavam se, štuku mi poklonio pecaroš što ima vezan čamac u komšiluku, podno mog
šatora. I još je džentlmenski očistio.
Нема коментара:
Постави коментар